Festival USE THE C!TY prilákal do metropoly východu takmer 15.000 ľudí

27.05.2012 Košice

Košice 27. mája (TASR) - Festival USE THE C!TY, ktorý dnes vyvrcholil v Košiciach, prilákal do metropoly východu v uplynulých štyroch dňoch takmer 15.000 návštevníkov. Informovala o tom hovorkyňa podujatia Zuzana Lehotská s tým, že jeho najnavštevovanejšou atrakciou sa stalo Kartónové mesto.

Christian Potiron, manažér a dramaturg festivalu USE THE C!TY povedal, že tohtoročné podujatie bolo oproti ostatným ročníkom o niečo tvorivejšie a zábavnejšie. "Podarilo sa nám do Košíc prilákať zahraničných umelcov z Ruska, Rakúska či Nemecka. Po rokoch práce začína festival rezonovať aj vo verejnosti, o čom svedčí veľký záujem hudobníkov, tanečníkov i dobrovoľníkov," poznamenal.

Netradičné Kartónové mesto, ktoré vyrástlo v uplynulých dňoch na Námestí osloboditeľov, navštívilo denne približne 2000 ľudí. Vstúpiť doň mohol každý po splnení trocha netradičnej úlohy. "Niektorí museli podliezť, preskákať hranicu či zakričať do ampliónu. Žiaľ, boli aj takí, ktorí týmto vtipným momentom neporozumeli a otočili sa. Tí, čo do mesta vstúpili, však neoľutovali a dobre sa zabavili," konštatoval Ján Hološ z organizačného tímu USE THE C!TY.

Košice zaplavila v piatok 25. mája hudba. Hralo sa na rohoch ulíc a viacerých pódiách. Záujem vo verejnosti vzbudili počas festivalu aj divadelné predstavenia. Atraktívne bolo napríklad interaktívne vystúpenie nemeckého zoskupenia s názvom Lokstoff, do ktorého sa zapojili aj jeho diváci.

Pozitívny rozruch spôsobili v Košiciach počas festivalu aj Telá v meste - Bodies in urban spaces. "Horolezci, tanečníci a akrobati odetí do pestrých farieb sa pred očami okoloidúcich dostávali do bizarných póz, čím svojich divákov nútili pozrieť sa na svoje mesto trochu z iného uhla," priblížila Lehotská s tým, že divadelnú sobotu (26.5.) následne zavŕšilo predstavenie divadla Na peróne s názvom Telefónne búdky. Jeho príbeh sa odohral priamo v dnes už nefungujúcich telefónnych búdkach.

V Košiciach sa v sobotu konalo aj tanečné zápolenie v hip-hope, ktoré sledovalo približne 1500 divákov. Dnešná nedeľa patrila v súvislosti s účinkovaním košického Bábkového divadla a viacerými tvorivými dielňami predovšetkým deťom.
 
 
 
 
 
 

Vyberte región